Značaj sezonskog voća za osobnu održivost

Uvod

Jedete li sezonsko voće? Ako ga jedete, imate li vlastiti voćnjak ili ga nabavljate kod lokalnih voćara? Koje su vam omiljene vrste sezonskog  voća? Prepoznajete li njegove brojne koristi za organizam? Razmišljate li kada o značaju sezonskog voća za osobnu održivost, ili vam se samo posao, posao i opet posao vrti u mislima?

Osobna održivost, prema globalnoj definiciji održivog razvoja, se odnosi na “način života koji zadovoljava osobne potrebe u sadašnjosti, bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da zadovolje svoje vlastite potrebe.” Takav način života podrazumijeva da svako od nas Zemljana živi osobno održivo i svojim načinom života doprinosi dugoročnoj održivosti ekonomije, okoliša i društva za dobrobit budućih generacija.

Poradi višestruke planetarne krize s kojom se suočavamo (okolišna i klimatska kriza, kriza bioraznolikosti i prirodnih resursa), okolišni čimbenici osobne održivosti postaju svakim novim danom sve važniji za svakog od nas ponaosob. Među ostalim, okolišni čimbenici osobne održivosti se odnose i na naše prehrambene navike koje uključuju izbor voća koje redovito ili manje redovito jedemo.

Sezonsko voće

Sezonsko voće je voće koje raste i dozrijeva u lokalnim krajevima u određenom vremenskom razdoblju tijekom godine.dakle  To znači da je sezonsko voće dostupno u lokalnim krajevima u vrijeme kada nam ga priroda “daje” u obilju, bez potrebe za uvozom iz dalekih zemalja ili dodatnim uzgojem u plastenicima i staklenicima.

Na primjer, neke vrste sezonskog voća u mom lokalnom kraju u određenom vremenskom razdoblju tijekom godine jesu:

  • proljeće: trešnje, jagode, višnje, dud, maline, marelice...
  • ljeto: maline, borovnice, crveni i crni ribiz, ogrozd, jabuke, šljive, kruške, lubenice, dinje, breskve, marelice, trešnje, višnje, dud...
  • jesen: jabuke, kruške, šljive, grožđe itd.

 

Pobrojano sezonsko voće, ovisno o klimatskim uvjetima u mom lokalnom kraju, može malo varirati i “protezati se” kroz dva godišnja doba (npr. kroz proljeće i ljeto ili kroz ljeto i jesen). Uvažavajući moguće klimatske varijacije, ovo su još uvijek najčešći primjeri sezonskog voća za lokalne krajeve s umjerenom kontinentalnom klimom, poput moga.

Koristi sezonskog voća za osobnu održivost

Neke od mnogobrojnih koristi sezonskog voća za osobnu održivost zasigurno jesu:

  • Svježe voće – dozrijeva u prirodnim uvjetima. Bogato je vitaminima, vlaknima i drugim hranjivim tvarima koje su ključne za očuvanje zdravlja.
  • Bolji okus, miris, sočnost i hranjivost – sezonsko voće ima puno bolje navedene karakteristike i sadrži puno više hranjivih tvari. Svi koji su barem jednom u životu probali takvo voće  i voće iz umjetnog uzgoja točno znaju o čemu pišem.
  • Iskustvo izravnog kontakta s voćem – možemo promatrati kako raste, mirisati ga, brati i jesti redomice kako dozrijeva.
  • Nulti zakon zdrave hrane – može se smatrati nultim zakonom zdrave hrane jer je put od obližnjih (lokalnih) voćnjaka do nas (potrošača) iznimno kratak.
  • Upotreba manje kemikalija za očuvanje svježine voća – obično zahtijeva manje kemijskih tretmana jer dozrijeva i bere se u optimalnim uvjetima te ne postoji potreba za dugotrajnim skladištenjem u hladnjačama i transportom na velike udaljenosti.
  • Manje emisije CO₂ i ukupno onečišćenje – sezonsko voće nabavljamo iz neposredne okoline i takvo voće ne mora putovati tisućama kilometara do našeg stola.
  • Podrška lokalnim voćarima i opstanku ruralnih krajeva – kupnjom sezonskog voća od domaćih voćara i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava izravno podržavamo domaće voćare, lokalno gospodarstvo i opstanak ruralnih krajeva.

Preporuke za jedenje više sezonskog voća

Pristupi jedenju više sezonskog voća u današnjem ubrzanom svijetu protkanom raznim tehnološkim dostignućima (mobitelima, tabletima, prijenosnim računalima, ekranima svih vrsta), na kojima djeca i mladi najčešće samo gledaju različite vrste voća, uključuju sljedeće konkretne preporuke:

  • Napravimo svoj kalendar sezonskog voća u lokalnom kraju kako bismo znali kada dozrijevaju prve trešnje, jagode, višnje, dude, marelice, maline, borovnice, breskve, ribizl, jabuke, šljive, kruške, smokve, ...
  • Upoznajmo i redovno posjećujmo lokalne voćare, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tržnice u blizini.
  • Upotrijebimo višak sezonskog voća koji ne možemo pojesti u kratkom roku (odmah) i napravimo domaće džemove, pekmeze, marmelade ili kompote.

 

Nadam se da iz osobnog iskustva znate da je najbolji recept za jedenje više sezonskog voća taj da ga imamo pri ruci kad mu je sezona. Suživot sa sezonskim voćem je najbolja formula za jedenje više sezonskog voća!

Neki primjeri sezonskog voća u mom kraju

Trešnje se u mom, kao i u većini Hrvatske, odvajkada može pronaći kako rastu i uspijevaju na svakom koraku. Njihove počesto razgranate i pristupačne zelene krošnje svojim dozrelim crvenim plodovima najčešće privlače pažnju prolaznika, koji među gustim zelenim lišćem nastoje locirati najslađe “rumene krasotice”.

tresnje

Maline su sitno, crveno bobičasto voće koje raste na grmovima koji se mogu posaditi u svakom kutku dvorišta ili vrta. Pripadaju porodici ruža i poznate su po svom slatko-kiselom okusu, intenzivnom mirisu i bogatstvu hranjivih tvari. Njihovi grmovi rode obilato i za vrijeme toplijih dana zrele brzo i učestalo pa ih je potrebno obirati svakih 2-3 dana.

maline

Jabuke su jedna od najpoznatijih i najraširenijih voćki na svijetu. Plod su drveta jabuke koje pripada porodici Ruža (isto kao trešnje, maline i kruške). Dolaze u raznim bojama, oblicima i okusima, od slatkih do kiselkastih.

jabuke

Poznata narodna izreka kaže: “Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van.” Jabuke su primjer sezonskog i lokalnog voća koje je lako dostupno, cjenovno pristupačno i vrlo korisno za zdravlje.

Zaključno

Na podijeljenim primjerima fotografija sezonskog voća u mom kraju vjerujem da očima vrlo jednostavno možemo prepoznati kvalitetu, sočnost i hranjivost svježe ubranih plodova.  U ovom slučaju nedvojbeno se možemo referirati na staru narodnu izreku koja kaže da je “voće toliko lijepo da bismo ga mogli jesti očima.”

Izbor hrane koju svakodnevno jedemo ima veliki utjecaj na nas ponaosob i na okoliš u kojem živimo. Tako naše održive prehrambene navike, poput jedenja sezonskog voća visoke nutritivne vrijednosti, evidentno imaju značajan pozitivan utjecaj na našu osobnu održivost. Ali i svako stablo koje nam zbog polodova treba za hranu, gle stvara naš okoliši i u vrijeme dok na njemu nema plodova! I to se broji, itekako!

Ostale objave

  • 1
  • 2
Prev Next

Socijalni dijalog u održivom poslovanju poduzeća

Uvod Dijalog je razgovor između dvije ili više osoba s ciljem boljeg međusobnog razumijevanja, prepoznavanja različitih stavova i pronalaženja zajedničkog rješenja. Dijalog se ne događa ako jedna osoba pri...

15.10.2025. // Otvaranja:61

Opširnije

58. Ideja za osobnu održivost: Kupnja proizvoda u reciklabilnoj ambalaži

Znate li što je reciklabilna ambalaža? Reciklabilna ambalaža je ambalaža izrađena od reciklabilnih materijala poput stakla, metala, papira, kartona i određenih vrsta plastike koji se nakon odgovarajuće obrade - re...

29.09.2025. // Otvaranja:121

Opširnije

57. Ideja za osobnu održivost: Branje jabuka

Na što vas prvo asocira aktivnost koja se odnosi na branje jabuka? Moguće je vaša prva asocijacija vezana za zdravlje? Ako je to vaša prva asocijacija, jeste li već čuli za narodnu izreku koja kaže d...

23.09.2025. // Otvaranja:137

Opširnije

56. Ideja za osobnu održivost: Čuvajmo plodnu zemlju

Živite li u dijelu planeta Zemlje na kojem ste okruženi plodnom zemljom koja svake godine rađa plodovima najrazličitijih vrsta (primjerice povrćem, voćem, žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima, začinskim bi...

19.09.2025. // Otvaranja:127

Opširnije

55. Ideja za osobnu održivost: Čuvajmo pitku vodu

Jeste li do sada čuli za izreku "bez vode nema života"? Ako ste čuli za ovu izreku, nadam se da nikada niste i da se nikada u životu nećete naći u okruženju u kojem nećete imati pristup pitkoj vodi. Živite li na područj...

17.09.2025. // Otvaranja:128

Opširnije

54. Ideja za osobnu održivost: Čuvajmo čisti zrak

Razmišljamo li dovoljno o čistom zraku koji nas okružuje i kojeg stalno dišemo? Ako razmišljamo, u kojim vremenskim sekvencama to činimo (jako rijetko, rijetko, ponekad, često, jako često)? Moguće n...

12.09.2025. // Otvaranja:153

Opširnije

53. Ideja za osobnu održivost: Gledanje u prirodno zelenilo

Nalazite li se u skupini ljudi koji žive u zelenim područjima planeta Zemlje i koji su svakodnevno okruženi prirodnim zelenilom? Ili se nalazite u skupini ljudi koji žive okruženi s malo ili nimalo prirodnog zelenila u s...

10.09.2025. // Otvaranja:136

Opširnije

52. Ideja za osobnu održivost: Otpornost na toplinske valove

Uočavamo li posljednjih godina u svom okruženju toplinske valove koji postaju sve češći, sve žešći i sve dugotrajniji? Proteže li se ovakva, novija vrsta toplinskih valova kroz sve više mjeseci tijek...

04.09.2025. // Otvaranja:200

Opširnije

Organizacijska održivost i čimbenici organizacijske održivosti

Uvod U našem serijalu vrlo smo intenzivno promišljali o održivosti poslovanja, tj o organizacijskoj održivosti i čimbenicima organizacijske održivosti. Teorijski i uglavnom u smjeru pripreme za obavezna ne...

01.09.2025. // Otvaranja:179

Opširnije

51. Ideja za osobnu održivost: Vanjski suradnik za sreću

Razmišljate li o sreći? Ako razmišljate o sreći, koliko često to činite? Prema vašem mišljenju, kolika je važnost sreće u životu? Smatrate li da imate ili smatrate da nemate dovoljno sreće u ž...

28.08.2025. // Otvaranja:179

Opširnije

Kultura organizacijske održivosti

Kultura organizacijske održivosti

Uvod Razmišljate li o organizacijskoj održivosti organizacija s čijim se djelovanjem i aktivnostima susrećete? Ako razmišljate, zapitate li se zašto bi uopće organizacija trebala graditi kulturu org...

06.08.2025. // Otvaranja:263

Opširnije

50. Ideja za osobnu održivost: Pažljivo praćenje superćelijskih oluja

Jeste li čuli za superćelijske oluje? Moguće ste već imali prilike uživo vidjeti, pratiti i doživjeti barem jednu superćelijsku oluju? Ako jeste, kako ste se osjećali u tim trenucima? Uznemireno? Smireno? Uplašeno...

24.07.2025. // Otvaranja:320

Opširnije

49. Ideja za osobnu održivost: Promatranje oblaka na nebu

Usmjerite li kad pogled prema nebu i neko vrijeme jednostavno promatrate oblake? Ako ih promatrate, kako se osjećate u tim trenucima? Opušteno? Napeto? Smireno? Razdražljivo? Maštovito? Zaneseno? Inspiriran...

22.07.2025. // Otvaranja:308

Opširnije

48. Ideja za osobnu održivost: Gledanje mora u rano jutro

Gledate li kad more u rano jutro, u svitanje dana? Ako ga gledate, koje sve misli i osjećaje u vama pobuđuje ta rano jutarnja aktivnost? Beskrajno plavetnilo? Spokoj? Unutarnji mir? Sklad? Harmonija? Ravnoteža? Snaga pri...

21.07.2025. // Otvaranja:307

Opširnije

47. Ideja za osobnu održivost: Financijska neovisnost

Razmišljate li kada o svojoj financijskoj neovisnosti? Ako razmišljate, možete li procijeniti koliko je financijska neovisnost važna za vašu osobnu održivost u današnjem materijalnom svijetu? ...

15.07.2025. // Otvaranja:291

Opširnije

46. Ideja za osobnu održivost: Dijeljenje automobila

Prakticirate li dijeljenje automobila s članovima obitelji, rođacima, prijateljima, susjedima i/ili kolegama s posla? Ako prakticirate, u kojim situacijama to najčešće činite? Prilikom svakodnevnog odlaska na posa...

10.07.2025. // Otvaranja:306

Opširnije