Zahvalnost za ono što imamo

Uvod

Sve ono što imamo oko sebe na raspolaganju u životu možemo smatrati srećom, darom i sigurno je većini od nas izvor zadovoljstva u našim životima. Za naše je mentalno i fizičko zdravlje neprocjenjivo vrijedna sposobnost razvijanja zahvalnosti za ono što već trenutačno imamo, kao i shvaćanje da je “trava u vlastitom dvorištu jednako zelena kao i trava u susjedovom dvorištu” odnosno da je “more na obali na kojoj se nalazimo jednako plavo kao i more na drugoj obali”.

Unatoč tome, sjećate li se kada ste posljednji put više razmišljali o onome što imate nego o onome što nemate i što biste još željeli imati? Sastavljate li ponekad popis onoga što imate i onoga što nemate? Razmatrate li i uspoređujete li te popise? Ako ih razmatrate i uspoređujete, do kakvih ste zaključaka došli?

Jeste li među onim sretnicima koji uživaju ono što imaju umjesto da neprestano žale za onim što nemaju?

Svijet koji nas neprestano potiče na “više“

Živimo u svijetu koji nas neprestano potiče na “više”: više stvari, više uspjeha, više savršenstva. Naša je kultura usmjerena na postizanje veće proizvodnje, veće potrošnje, većih profita i većeg svekolikog napretka. Mediji, društvene mreže pa čak i naši najbliži, često potiču ovu težnju prema “više”, stvarajući osjećaj da nikada nismo dovoljno dobri, da nikada nemamo dovoljno. U tom stalnom traganju za “više” svega često zaboravljamo ono što već imamo. Ta stalna želja za „više“ u nama izaziva osjećaj praznine i nezadovoljstva.

Kao društvo, skloni smo vjerovati da će nas “više” nečega učiniti sretnima. Kupovina novih proizvoda, odjeće, elektronike ili automobila može donijeti kratkotrajnu radost, no dugoročno otkrivamo kako to ne zadovoljava naše stvarne potrebe.

Primjerice, mnogi ljudi koji uspješno dosegnu svoje karijerne ciljeve, nakon određenog vremena često osjećaju prazninu jer su u međuvremenu zanemarili druge aspekte života poput osobnog zdravlja, obitelji ili prijateljstava. To stanje poznato je kao “sindrom postignuća”, gdje nakon što se dostigne određeni cilj, osoba nije ispunjena jer se usmjerava prema sljedećem.

Stalna potraga za “više” može ozbiljno narušiti naše mentalno zdravlje. U društvu koje nas neprestano podsjeća da trebamo biti bolji, brži, uspješniji, teško je ne osjećati stres, anksioznost i depresiju. Mnogi ljudi, posebice mladi, pod velikim su pritiskom uspoređivanja s drugima oko sebe. Povrh toga, društvene mreže namjerno i dodatno pojačavaju ovu potrebu jer nam pokazuju za uzor samo najljepše trenutke iz života drugih, stvarajući iluziju da su svi drugi uspješniji, sretniji ili ispunjeniji.

Što mislite, kad bismo živjeli u svijetu koji nas neprestano potiče na “više” prirodnih doživljaja u našem okruženju, slika 1., bismo li se češće osjećali sretnije i ispunjenije?

 

Slika 1 Vise prirodnih dozivljaja u nasem okruzenjuSlika 1 - Više prirodnih doživljaja u našem okruženju

 

Usporavanje i osvještavanje malih svakodnevnih darova koje već imamo

Zahvalnost za ono što imamo mogla bi nas podsjetiti da usporimo i osvijestimo male svakodnevne darove koji nas okružuju. Osvještavanje tih malih, ali svakodnevnih darova može nas duboko povezati sa svim onim što je u našim životima stvarno vrijedno i bitno. Jelo na stolu, toplina doma, osmijeh voljene osobe, trenutci mira i tišine – to su mali svakodnevni darovi koje često ne vidimo jer ih uzimamo zdravo za gotovo. Naučimo li te male darove svakodnevno primjećivati, možemo duboko promijeniti naš pogled na svijet.

Kako bismo osvijestili zahvalnost za male svakodnevne darove koje primamo i koliko toga već zapravo imamo, moramo usporiti i usmjeriti svjesnu pažnju na sadašnjost (engl. mindfulness). Na primjer, kada jedemo obrok, često ga uzimamo zdravo za gotovo, ne obraćajući pažnju na sve što je bilo potrebno da bi taj obrok došao na naš stol: od ljudi koji su ga pripremali, do prirodnih resursa koji su omogućili njegovu proizvodnju. Prakticiranje zahvalnosti za svaki obrok može biti način da uvidimo i cijenimo sve ono što imamo, počevši od najjednostavnijih stvari.

Ova praksa usmjeravanja pažnju na ono što imamo i zahvalnost za to nas dovodi u stanje poniznosti, tj da ništa nije moralo samo po sebi biti kako je, ali eto je i baš na tome smo zahvalni! Zahvalnost i poniznost nam omogućava da se ne opterećujemo prošlim brigama i da lakše prihvaćamo buduće brige kada i ako one dođu.

Vođenje dnevnika zahvalnosti

Zahvalnost možemo i trenirati, primjerice vođenjem dnevnika zahvalnosti. Za početak vođenje dnevnika zahvalnosti može se pojednostavniti. Može biti samo nekoliko minuta svakog dana tijekom kojih zabilježimo sitnice koje su nas učinile sretnima ili koje su nam olakšale dan. Možemo biti zahvalni na jednostavnim stvarima poput smijeha djeteta, dobrog čaja ili kave ujutro, druženja s prijateljima ili mirnog trenutka u prirodi. Ove male stvari pomažu nam da prepoznamo ljepotu svakodnevnog života i podižu našu svijest o tome što već imamo.

Ovakvo prakticiranje zahvalnosti može se provoditi ne samo na razini pojedinca, već i u društvenim zajednicama. Na primjer, učitelji/profesori mogu preporučiti svojim učenicima/studentima pisanje dnevnika zahvalnosti kako bi im pomogli u smanjenju stresa, tjeskobe i poboljšanju njihovih mentalnih sposobnosti, koncentracije i međuljudskih odnosa. Ova praksa također može biti korisna u poslovnim okruženjima. Treniranjem zahvalnosti poboljšat će se međuljudski odnosi i osjećaj zadovoljstva na poslu. U društvenim mrežama jedan mali trag ove ideje su objave tipa „deset dobrih stvari ovog tjedna“. Zašto ne bismo primijetili nešto dobro i zahvalili  objavom nekome?

Jednostavna svakodnevna navika vođenja dnevnika zahvalnosti o stvarima na kojima smo tog dana zahvalni može napraviti veliku razliku u našem životu. Ova praksa ima moć duboko transformirati našu mentalnu i emocionalnu dobrobit.

Vođenje dnevnika zahvalnosti pruža nam priliku da se zaustavimo, osvrnemo i usmjerimo pažnju na pozitivne aspekte našeg života. Umjesto usmjeravanja naše pažnje i kritike na ono što nam nedostaje ili što nije u redu, uočimo stvari koje već imamo, budimo za njih iskreno zahvalni! Dnevnik zahvalnosti nas poziva da prepoznamo te male, ali već prisutne darove-temelje svakodnevnog života.

Zaključno

Iako živimo u svijetu koji nas neprestano potiče na “više”, ključno je naučiti prepoznavati vrijednost onoga što već imamo. Stoga, umjesto da konstantno tragamo za “više” nečega, mogli bismo  stati, pogledati oko sebe i zahvaliti za ono što već imamo.  Kroz prakticiranje zahvalnosti možemo naučiti cijeniti ono što imamo: jelo na stolu, toplinu doma, osmijeh voljene osobe, trenutke mira i tišine.

Zahvalnost mijenja naš egoistični pogled na svijet jer zahvalnost je uvijek prema nekome. Zahvalnost nas postavlja u odnos prema nekome, postajemo sretniji, smireniji, ponizniji, a time ujedno i otporniji na životne izazove.

Kroz svakodnevno zapisivanje stvari na kojima smo zahvalni, možemo razvijati dublju povezanost s drugim osobama, ali i sa sobom i smislom  svojeg života. Vođenje dnevnika zahvalnosti je ključni alat za postizanje naše unutarnje ravnoteže i emocionalnog zdravlja.

U konačnici, zahvalnost nas podsjeća da je sreća prisutna u malim stvarima, a ne u stalnoj potrazi za nečim većim i boljim. I dok smo širili naše misli o zahvalnosti prisjetio sam se i jedne narodne mudrosti: Jeste li bogati zato što puno imate ili zato što vam malo treba?

 

Matija Hlebar, travanj 2025.

Ostale objave

  • 1
  • 2
Prev Next

77. Ideja za osobnu održivost: Vizija o svojoj budućnosti

Jeste li čuli za izreku "Ako ne razmišljate o svojoj budućnosti, nećete je ni imati"? Razmišljate li kad o svojoj budućnosti? Ako razmišljate, sežu li vaše misli u bližu ili dalju budućnost? ...

19.12.2025. // Otvaranja:47

Opširnije

76. Ideja za osobnu održivost: Povoljni vremenski uvjeti

Povoljni vremenski uvjeti su oni koji dobro i lijepo utječu na naše fizičko i psihičko zdravlje kroz sva godišnja doba u klimatskom području planeta Zemlje u kojem živimo. Tako su nekada tijekom zima (&sca...

15.12.2025. // Otvaranja:76

Opširnije

75. Ideja za osobnu održivost: Umjerenost u svemu

Sjećam se da je djed Vladimir često za obiteljskim stolom znao govoriti o važnosti umjerenosti u svemu što svakodnevno radi. Umjerenost je vidio kao temeljni preduvjet za zdrav, dobar i lijep život. Svako jutro j...

12.12.2025. // Otvaranja:87

Opširnije

74. Ideja za osobnu održivost: Prirodna toplina

Iako postoje i drugi izvori, Sunce je nama glavni prirodni izvor topline na Zemlji. Uživate li u prirodnoj toplini kad god je ima? Volite li "poput guštera" provoditi vrijeme na Suncu kad god je moguće? Ima li ...

10.12.2025. // Otvaranja:80

Opširnije

73. Ideja za osobnu održivost: Javni prijevoz

Živite li u mjestu koje ima organizirani javni prijevoz? Ako živite u mjestu koje ima organizirani javni prijevoz, koje vrste organiziranog javnog prijevoza postoje u vašem mjestu (npr. autobusi, trolejbusi, mini...

08.12.2025. // Otvaranja:94

Opširnije

72. Ideja za osobnu održivost: Prirodna svjetlost

Volite li prirodnu svjetlost ili više volite dio dana kad je nema? Ima li prirodna svjetlost kakav utjecaj na vaše dnevno raspoloženje? Spadate li među ljude koji jedva čekaju osvit novog jutra i dolazak ...

04.12.2025. // Otvaranja:91

Opširnije

71. Ideja za osobnu održivost: Upotreba termostata

Imate li u vašem kućanstvu instaliran termostat? Termostat je uređaj koji automatski regulira temperaturu u nekom prostoru. Radi tako što mjeri trenutnu temperaturu u prostoru i, ako odstupa od željene, uk...

02.12.2025. // Otvaranja:93

Opširnije

70. Ideja za osobnu održivost: Izbjegavanje upotrebe dizala kad god je moguće

Izbjegavate li upotrebu dizala u višekatnim objektima (građevinama, zgradama) kad god je moguće? Sjetite li se, kad dođete pred vrata dizala u višekatnim stambenim, poslovnim i javnim zgradama, da u tim zg...

28.11.2025. // Otvaranja:103

Opširnije

69. Ideja za osobnu održivost: Smanjimo volumen ambalažnog otpada

Većina proizvoda koje danas kupujemo dolazi zapakirana u različite vrste ambalaže koja je oblikom i volumenom počesto veća od samog proizvoda. Nakon što kupljeni proizvod upotrijebimo ili izvadimo iz ambalaže u k...

26.11.2025. // Otvaranja:122

Opširnije

Obnovljivi izvori energije u održivom poslovanju poduzeća

Obnovljivi izvori energije u održivom poslovanju poduzeća

Uvod Energija iz obnovljivih izvora je energija koja se proizvodi iz prirodnih izvora koji se po svojoj prirodi sami obnavljaju, a pri preuzimanju energije se ne iscrpljuju. Za razliku od fosilnih izvora energije (uglje...

24.11.2025. // Otvaranja:150

Opširnije

68. Ideja za osobnu održivost: Igranje vani

Spadate li u generacije koje su svaki trenutak slobodnog vremena koristile za igranje vani i kojima je "cijeli svijet" bio jedno veliko igralište na otvorenom? Ako spadate u te generacije, sjećate li se nebrojeni...

21.11.2025. // Otvaranja:152

Opširnije

67. Ideja za osobnu održivost: Čuvajmo stare sorte voćaka

Spadate li u skupinu ljudi koji su tijekom života imali prilike u svom okruženju sretati neke stare sorte voćaka, brati ih direktno sa stabala i odmah svježe jesti? Ako spadate u tu skupinu ljudi, sjećate li se kakva su...

19.11.2025. // Otvaranja:145

Opširnije

66. Ideja za osobnu održivost: Pravovremeni odlazak na spavanje

Razmišljate li kad o važnosti pravovremenog odlaska na spavanje za vlastito zdravlje i raspoloženje? Spadate li u skupinu sretnih ljudi koji u današnjem ubrzanom svijetu još imaju blagodat i vrijeme...

13.11.2025. // Otvaranja:133

Opširnije

65. Ideja za osobnu održivost: Upotreba poklopaca tijekom kuhanja

Kuhanje je proces pripreme različitih vrsta jela (hrane) i toplih napitaka (primjerice kave, čaja, cappuccina, vruće čokolade) pomoću topline. Postoji li u vašem kućanstvu navika svakodnevnog kuhanja različitih v...

10.11.2025. // Otvaranja:189

Opširnije

64. Ideja za osobnu održivost: Izbjegavanje pretpostavki

Jel izbjegavanje pretpostavki o različitim životnim situacijama vaš uobičajeni modus operandi (način djelovanja)? Ili za svaku životnu situaciju o kojoj razmišljate, razvijate i izvodite "milijon različitih...

07.11.2025. // Otvaranja:170

Opširnije

63. Ideja za osobnu održivost: Život u sadašnjosti, u sadašnjem trenutku

Živite li u sadašnjosti odnosno u sadašnjem trenutku? Ako tako živite, kako se osjećate? Ako pak ne živite tako, biste li željeli živjeti na taj način? Prepoznajete li iz vaše perspektive vrijednost...

05.11.2025. // Otvaranja:215

Opširnije