Put do održivog gospodarstva

Korporacije u suvremenom društvu

Korporacija (engl. Corporation) u suvremenim ekonomskim sustavima je pravna osoba koja zastupa i štiti interese svojih pripadnika te ostvaruje svojom djelatnošću određene zajedničke ciljeve. Korporacija je najrazvijeniji oblik kapitalističkoga poduzeća. U njemu je upravljanje koncentrirano najčešće u rukama jednog užeg upravljačkog tijela. Korporacije mogu biti privatne i javne, profitne i neprofitne. Profitne korporacije su poslovne korporacije s gospodarskim ciljevima, a neprofitne obično imaju neki drugi cilj, primjerice vjerski, obrazovni, socijalni... U novije doba korporacije su jedan od oblika organizacije državne gospodarske djelatnosti i upravljanja javnom imovinom i način su kako državna ekonomska politika upravlja gospodarstvom i imovinom u svojem vlasništvu!

Korporacije su tijekom 20. stoljeća izrasle u ekonomski najveće i najsnažnije subjekte  suvremenog globalnog društva. Zapravo su postale ekonomski moćnije i utjecajnije od mnogih država, a ubrzani rast globalne dominacije nastavljaju i u tekućem stoljeću.

Prije nekoliko godina nevladina organizacija Globalna pravda sada (engl. Global Justice Now) upozorila je na dominaciju ekonomske moći globalnih profitnih privatnih korporacija u suvremenom društvu ispred ekonomske moći država. Njihovo istraživanje  potvrđuje kako najveće svjetske korporacije ostvaruju daleko veće prihode od većine svjetskih država. Tako snažni ekonomski rezultati korporacijama daju dosad neviđenu globalnu moć za ostvarenje vlastitih interesa, ali i za vješto izbjegavanje prepreka i općenito društvene odgovornosti. Prihodi korporacija i država u 2017. godini pokazuju kako se među 100 vodećih gospodarskih subjekata u svijetu nalazi čak 69 korporacija i samo 31 država. Zahvativši šire, tj. među 200 najvećih gospodarskih subjekata u svijetu, jaz između korporacija i država je prema tom istraživanju još izraženiji: čak 157 su korporacije (78,5 %), a samo 43 su države (21,5 %).

Presudna uloga korporacija u prelasku na održivo gospodarstvo

Za stvaranje niskougljičnog gospodarstva otpornog na klimatske promjene (održivog gospodarstva), neophodno je ubrzano i odlučno djelovanje svih gospodarskih subjekata s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova i ublažavanja klimatskih promjena. Svi gospodarski subjekti u kontekstu prelaska na održivo gospodarstvo moraju bolje shvatiti i ukloniti:

  • rizike negativnih učinaka na klimu koji proizlaze iz njihovih poslovnih djelatnosti i
  • rizike koje klimatske promjene predstavljaju za njihovo poslovanje.

Za ostvarenje ambicioznih klimatskih ciljeva Europske unije (EU-a) do 2030. već su definirana godišnja ulaganja u iznosu većem od 180 milijardi eura, a za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. bit će potrebna i dodatna financijska sredstva.

U prelasku na održivo gospodarstvo zbog njihove ekonomske snage, inovacijskog i investicijskog potencijala te veličine utjecaja na okoliš i ljude, presudnu ulogu imaju korporacije, a ne više pojedine države. To je stvarnost u kojoj živimo. Stoga jedino zajednice država se mogu pokušati oduprijeti ignoriranju društvene odgovornosti privatnih profitnih korporacija u trci za svojim profitom uvođenjem zajedničkih i jednoobraznih zakona koji vrijede u zajednici država!

Uvođenje EU obveze prelaska na održivo gospodarstvo

Od 1. siječnja 2024. velika poduzeća u EU, a prethodni obveznici nefinancijskog izvještavanja prema Direktivi o nefinancijskom izvještavanju (engl. Non-Financial Reporting Directive, NFRD), postala su obveznici prelaska na održivo gospodarstvo primjenom Europskih standarda za izvještavanje o održivosti (engl. European Sustainability Reporting Standards, ESRS).

S 1. siječnjem 2025. sva preostala velika poduzeća u Europskoj uniji postat će obveznici prelaska na održivo gospodarstvo primjenom ESRS-a, a narednih godina uvest će se obveza prelaska i za druga poduzeća, slika 1.

 

Slide2 scaledSlika 1. Uvođenje obveze prelaska na održivo gospodarstvo

 

Tijek uvođenja obveze prelaska na održivo gospodarstvo jasno upućuje na najveću ulogu velikih poduzeća i korporacija pri ostvarenju zacrtanog cilja prelaska na održivo gospodarstvo.

Regulacijski poticaji za prelazak na održivo gospodarstvo

Regulacijski poticaji za prelazak na korporacijsku održivost i održivo gospodarstvo u važećim europskim propisima ESRS-a djeluju stoga na korporacijsko upravljanje,  jer su korporacijska upravljačka tijela odgovorna za svekoliko (globalno) djelovanje korporacija.

Možda najjači poticaj članovima korporacijskih upravljačkih tijela je i zahtjev unutar ESRS-a, strana 46,  za objavljivanje informacija o povezivanju rezultata korporacije u području održivosti s nagrađivanjem upravljačkih tijela, slika 2.  Područje održivosti u ESRS-u predstavljeno je precizno u tablici u Dodatku A, članku AR16. kao pregled tema, podtema i podpodtema o održivosti (zajednički se teme, podteme i podpodteme nazivaju „čimbenici održivosti”). Podsjetimo, čimbenici održivosti (glavne teme) prema ESRS-u su: klimatske promjene, onečišćenje, voda i morski resursi, bioraznolikost i ekosustavi, kružno gospodarstvo, vlastita radna snaga, radnici u lancu vrijednosti, potrošači i krajnji korisnici i poslovno ponašanje. Jasno, za svako poduzeće ne moraju svi čimbenici biti jednako značajni.

 

Slide3 scaledSlika 2. Informacije o uključivanju rezultata u području održivosti u programu nagrađivanja upravljačkih tijela

 

Nedvojbeno je potrebna veza nagrađivanja upravljačkih tijela sa svim čimbenicima održivosti iz ESRS-a. No ESRS skače sam sebi u usta tražeći nakon svega 30-ak stranica, točnije na stranici 74, samo razradu poveznice nagrađivanja upravljačkih tijela s klimatskim promjenama, ali ne i s drugim čimbenicima održivosti koji su možebitno također određeni kao značajni za poduzeće...

Osvrt

Već podulje zaokuplja me razmišljanje o djelotvornom usmjeravanju najviših razina korporacijskog upravljanja prema održivim poslovnim modelima i održivom gospodarstvu.  Pitam se kako potaknuti korporacijska upravljačka tijela na pomak od uobičajenog načina poslovanja i donošenja odluka (“business as usual“) prema odlučivanju s utkanom korporacijskom održivosti u smjeru održivog gospodarstva?

Kako je glavni poticaj  rada upravljačkim tijelima novac koji će za svoj rad primiti,   mora se moći u javnoj objavi prepoznati udjelna veza varijabilnog primitka upravljačkih tijela  s ostvarivanjem za korporaciju značajnih čimbenika održivosti i to naravno ne samo s klimatskim promjenama, kako je eto sada definirano!

Preostaje nam vjerovati da će kao posljedica ESRS-a zadovoljavajućom brzinom dolaziti do ulaganja korporacijskog novca u varijabilne primitke upravljačkih tijela koji se odnose na ciljne vrijednosti i/ili učinke povezane s čimbenicima održivosti. No, od samog nagrađivanja osoblja upravljačkih korporacijskih tijela suštinski je značajnije preusmjeravanje znatnog iznosa korporacijskog novca u konkretne zahvate i održive prakse za postizanje korporacijske održivosti, tj. prelazak na održivo gospodarstvo!

Ne mogu se oteti hipotezi da je brzina klimatskih promjena, kojima smo svi svjedoci i oko čega nema znanstvene dvojbe, u izravnoj vezi s brzinom rasta globalne moći ekonomski vodećih privatnih profitnih korporacija! Hoće li napori ujedinjenih država svijeta prema globalnim korporacijama kroz uspostavljanje zakonskih, administrativnih okvira uspjeti usmjeriti korporacije da rastu održivo, imat ćemo prilike vidjeti uskoro. 2030. i 2050. su jako,  jako blizu. Možda se pravi rat više neće voditi klasičnim oružjem, već propisima i tužbama. Možda oni koji ne žele biti pod propisom potegnu za klasičnim oružjem, tj. usmjere svoje novce ne u održivost već u klasično oružje kako bi zadržali i povećali svoje profite, ili se to možda već i sada događa oko nas?

Matija Hlebar

Priopćenja

  • 1
  • 2
Prev Next

O održivom razvoju se može učiti i na svakoj trešnji

O održivom razvoju se može učiti i na svakoj trešnji

Uvod Zbog sve toplijih godina uzrokovanih globalnim zagrijavanjem i klimatskim promjenama, ovogodišnja sezona trešanja u Hrvatskoj je počela već početkom svibnja i sada je u punom jeku. Sudeći prema brojni...

12.06.2024. // Otvaranja:26

Opširnije

Tranzicijski plan za ublažavanje klimatskih promjena (- plan preživljavanja!)

Tranzicijski plan za ublažavanje klimatskih promjena (- plan preživljavanja!)

Uvod Unatoč sve brojnijim upozorenjima klimatskih znanstvenika o nesagledivim posljedicama klimatskih promjena u svim područjima života, emisije stakleničkih plinova uzrokovane ljudskim djelatnostima nastavljaju rasti. ...

14.05.2024. // Otvaranja:178

Opširnije

Važnost prirode u životu i poslovanju – Zakon o obnovi prirode

Važnost prirode u životu i poslovanju – Zakon o obnovi prirode

Uvod Važnost prirode u svakodnevnom životu i poslovanju oduvijek je neprocjenjiva. Priroda osigurava ljudima i poduzećima sve što im je potrebno za normalan život i rad, počevši od osnovnih životnih funkci...

03.04.2024. // Otvaranja:1044

Opširnije

Put do održivog gospodarstva

Put do održivog gospodarstva

Korporacije u suvremenom društvu Korporacija (engl. Corporation) u suvremenim ekonomskim sustavima je pravna osoba koja zastupa i štiti interese svojih pripadnika te ostvaruje svojom djelatnošć...

06.03.2024. // Otvaranja:1475

Opširnije

Nova epoha europskog izvještavanja o održivosti poduzeća

Nova epoha europskog izvještavanja o održivosti poduzeća

Uvod Od početka 2024. na određena velika poduzeća u Europskoj uniji primjenjuju se Europski standardi za izvještavanje o održivosti (engl. European Sustainability Reporting Standards, ESRS) za fina...

29.01.2024. // Otvaranja:1304

Opširnije

Održivi razvoj je stvar zdravog razuma

Održivi razvoj je stvar zdravog razuma

Uvod Održivi razvoj čovječanstvu omogućuje nastavak života i poslovanja na planetu Zemlji. Pojam održivog razvoja definiran je na inicijativu Ujedinjenih naroda (UN) davne 1987. godine u Izvještaju Svjetske ...

11.01.2024. // Otvaranja:624

Opširnije

Europski standardi za izvještavanje o održivosti

Europski standardi za izvještavanje o održivosti

Uvod U prosincu 2022.  usvojenim promjenama Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (engl. Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) propisano je da velika poduzeća, mala i s...

04.12.2023. // Otvaranja:895

Opširnije

Klimatska priča iz povoljnije budućnosti Slavonije 2030. - Slavonski Brod

Priča je bazirana na znanstvenoj literaturi, scenarijima i predviđanjima znanstvenika iz međunarodnog Panela za klimatske promjene (IPCC) koji djeluje u sklopu Ujedinjenih naroda (UN). Dijeljenje priče je potaknuto novo...

29.11.2023. // Otvaranja:309

Opširnije

Zime u Podravini nekada i sada - Klimatska svjedočanstva hrvatskih krajeva

Zime u Podravini nekada i sada - Klimatska svjedočanstva hrvatskih krajeva

Kako priliči zemljopisnom području s umjerenom kontinentalnom klimom, nekada su zime u Podravini bile hladne i obilovale su snijegom. Temperature zraka su se nerijetko spuštale i do - 20 °C, a razdoblja niskih...

29.11.2023. // Otvaranja:469

Opširnije

Klimatska priča iz neželjene budućnosti Slavonije _ Slavonski Brod 2030.

Priča je bazirana na znanstvenoj literaturi, scenarijima i predviđanjima znanstvenika iz međunarodnog Panela za klimatske promjene (IPCC) koji djeluje u sklopu Ujedinjenih naroda (UN). Dijeljenje priče je potaknuto novo...

27.11.2023. // Otvaranja:275

Opširnije

POZIV Klimatska svjedočanstva hrvatskih krajeva - Otvorena inicijativa

POZIV Klimatska svjedočanstva hrvatskih krajeva - Otvorena inicijativa

Da bi se klimatske promjene doživjele iz prve ruke, već godinama nije potrebno putovati na udaljena mjesta. Klima se ubrzano mijenja i u hrvatskim krajevima. Stoga vas pozivamo da podržite otvorenu inicijativu objavljiv...

13.11.2023. // Otvaranja:297

Opširnije

EU želi zabraniti neutemeljene tvrdnje o “klimatski neutralnim” proizvodima

EU želi zabraniti neutemeljene tvrdnje o “klimatski neutralnim” proizvodima

Uvod Europska unija (EU) želi uvesti stroge propise za tvrdnje poduzeća koje se odnose na zaštitu okoliša. Ciljevi uvođenja strogih propisa su: borba protiv “greenwashinga” (zelenog ...

02.11.2023. // Otvaranja:342

Opširnije

Rizici klimatskih promjena za poslovanje poduzeća

Rizici klimatskih promjena za poslovanje poduzeća

Uvod Poslovanje svih poduzeća na planetu Zemlji danas se odvija u uvjetima klimatske krize i rastućih rizika klimatskih promjena (klimatskih rizika). Shodno tome, Europski parlament je već krajem mjeseca studenog 2019. ...

29.09.2023. // Otvaranja:501

Opširnije

Europska unija na pragu proširene odgovornosti proizvođača tekstila

Europska unija na pragu proširene odgovornosti proizvođača tekstila

Zastrašujuća je činjenica da u Europskoj uniji tijekom samo jednog mjeseca nastane više od 1 milijun tona tekstilnog otpada, što rezultira s čak 12,6 milijuna tona tekstilnog otpada na godi...

31.08.2023. // Otvaranja:471

Opširnije

Čimbenici održivosti za poslovanje suvremenog poduzeća

Čimbenici održivosti za poslovanje suvremenog poduzeća

Uvod Poslovanje suvremenog poduzeća zahtijeva promjenu poslovne paradigme u smjeru održivosti – od tradicionalnog usmjerenja poduzeća na ekonomski rezultat i profit prema sveobuhvatnom konceptu poslovanja koji se ...

28.07.2023. // Otvaranja:458

Opširnije

Održivi razvoj i neodrživi svijet, dokle možemo tako? (Hlebar i Tudor)

Promjena klime je prvi, ali ne i jedini odgovor Zemlje na atak civilizacije na nju i nas same. Zašto je svakom vrapcu već jasno da ne možemo nastaviti raditi po starom? A zašto nama ljudima nije? Jest jasno...

28.07.2023. // Otvaranja:463

Opširnije