Predstavnice Udruge sudjelovale na međunarodnom seminaru o smanjivanju emisije CO2

krk1.jpg

Šesnaestero mladih iz hrvatskih i slovenskih neprofitnih udruga, među kojima su bile i članice UZOR-a Hrvatske Ivana Smolak i Ina Matijević, sastalo se prošlog vikenda na otoku Krku kako bi diskutirali o smanjenju emisije CO2 u svojim organizacijama.

Budući da su klimatske promjene vrlo važna i često prisutna tema, Udruga O.A.ZA. iz Hrvatske i No Excuse iz Slovenije organizirale su seminar namijenjen neprofitnim udrugama o smanjenju emisije ugljikovog dioksida – jednog od najvećih uzročnika efekta staklenika. Cilj organizatora, Jana Peloze i Tomaža Gorenca iz No Excuse Slovenia te Roberta Rosandića iz Udruge O.A.ZA., bio je dati polaznicima znanje i trikove kako uredske prostore učiniti "zelenijima".

Otok Krk, koji uz pomoć Komunalnog društva Ponikve već godinama napreduje u sustavu reciklaže, zbrinjavanja otpada i podupiranju lokalnog stanovništva u postizanju energetske efikasnosti, pokazao se kao idealna lokacija za ovaj seminar.

Tijekom diskusija i grupnog rada održanih u Velikoj vijećnici Grada Krka, sudionici su razmjenjivali znanje, ideje i iskustva pri vlastitim pokušajima kreiranja zelenih ureda. U sklopu seminara obrađivale su se i srodne teme poput organiziranja ekološki neutralnih događaja, energetske efikasnosti u uredu, green washinga i gradskih vrtova.

Nakon prva dva dana ispunjena diskusijama i predavanjima, nedjeljna terenska nastava upotpunila je doživljaj. Posjet otoku Košljunu pružio je pogled na održivi način života lokalnih franjevaca. Grupa je posjetila umirovljenog svećenika Nikolu Radića iz Kremenića koji većinu svojih potreba za električnom energijom zadovoljava uz pomoć solarnih panela. Tako proizvedenu struju troši u kućanstvu, na punjenje električnog bicikla i automobila kojim su se mladi imali priliku provozati.

Usvojivši nova znanja, sudionici su na kraju napisali planove djelovanja koje će implementirati u svojim udruga kako bi smanjili štetni CO2 utisak. O.A.ZA. i No Excuse već su i samom organizacijom seminara dali dobar primjer polaznicima – mjere poput vegetarijanskih obroka, dijeljenja prijevoza (tzv. carpoolinga) i korištenja recikliranog papira učinile su seminar ekološki neutralnijim.

Na kraju seminara polaznici su zaključili: sve što je potrebno za smanjenje negativnog utjecaja na okoliš su mali koraci i promjene u navikama za koje se možemo odlučiti već danas!

Tekst i foto: Udruga O.A.Z.A.

krk2.jpg

Ostale objave

  • 1
  • 2
Prev Next

75. Ideja za osobnu održivost: Umjerenost u svemu

Sjećam se da je djed Vladimir često za obiteljskim stolom znao govoriti o važnosti umjerenosti u svemu što svakodnevno radi. Umjerenost je vidio kao temeljni preduvjet za zdrav, dobar i lijep život. Svako jutro j...

12.12.2025. // Otvaranja:29

Opširnije

74. Ideja za osobnu održivost: Prirodna toplina

Iako postoje i drugi izvori, Sunce je nama glavni prirodni izvor topline na Zemlji. Uživate li u prirodnoj toplini kad god je ima? Volite li "poput guštera" provoditi vrijeme na Suncu kad god je moguće? Ima li ...

10.12.2025. // Otvaranja:39

Opširnije

73. Ideja za osobnu održivost: Javni prijevoz

Živite li u mjestu koje ima organizirani javni prijevoz? Ako živite u mjestu koje ima organizirani javni prijevoz, koje vrste organiziranog javnog prijevoza postoje u vašem mjestu (npr. autobusi, trolejbusi, mini...

08.12.2025. // Otvaranja:58

Opširnije

72. Ideja za osobnu održivost: Prirodna svjetlost

Volite li prirodnu svjetlost ili više volite dio dana kad je nema? Ima li prirodna svjetlost kakav utjecaj na vaše dnevno raspoloženje? Spadate li među ljude koji jedva čekaju osvit novog jutra i dolazak ...

04.12.2025. // Otvaranja:63

Opširnije

71. Ideja za osobnu održivost: Upotreba termostata

Imate li u vašem kućanstvu instaliran termostat? Termostat je uređaj koji automatski regulira temperaturu u nekom prostoru. Radi tako što mjeri trenutnu temperaturu u prostoru i, ako odstupa od željene, uk...

02.12.2025. // Otvaranja:60

Opširnije

70. Ideja za osobnu održivost: Izbjegavanje upotrebe dizala kad god je moguće

Izbjegavate li upotrebu dizala u višekatnim objektima (građevinama, zgradama) kad god je moguće? Sjetite li se, kad dođete pred vrata dizala u višekatnim stambenim, poslovnim i javnim zgradama, da u tim zg...

28.11.2025. // Otvaranja:73

Opširnije

69. Ideja za osobnu održivost: Smanjimo volumen ambalažnog otpada

Većina proizvoda koje danas kupujemo dolazi zapakirana u različite vrste ambalaže koja je oblikom i volumenom počesto veća od samog proizvoda. Nakon što kupljeni proizvod upotrijebimo ili izvadimo iz ambalaže u k...

26.11.2025. // Otvaranja:92

Opširnije

Obnovljivi izvori energije u održivom poslovanju poduzeća

Obnovljivi izvori energije u održivom poslovanju poduzeća

Uvod Energija iz obnovljivih izvora je energija koja se proizvodi iz prirodnih izvora koji se po svojoj prirodi sami obnavljaju, a pri preuzimanju energije se ne iscrpljuju. Za razliku od fosilnih izvora energije (uglje...

24.11.2025. // Otvaranja:123

Opširnije

68. Ideja za osobnu održivost: Igranje vani

Spadate li u generacije koje su svaki trenutak slobodnog vremena koristile za igranje vani i kojima je "cijeli svijet" bio jedno veliko igralište na otvorenom? Ako spadate u te generacije, sjećate li se nebrojeni...

21.11.2025. // Otvaranja:126

Opširnije

67. Ideja za osobnu održivost: Čuvajmo stare sorte voćaka

Spadate li u skupinu ljudi koji su tijekom života imali prilike u svom okruženju sretati neke stare sorte voćaka, brati ih direktno sa stabala i odmah svježe jesti? Ako spadate u tu skupinu ljudi, sjećate li se kakva su...

19.11.2025. // Otvaranja:118

Opširnije

66. Ideja za osobnu održivost: Pravovremeni odlazak na spavanje

Razmišljate li kad o važnosti pravovremenog odlaska na spavanje za vlastito zdravlje i raspoloženje? Spadate li u skupinu sretnih ljudi koji u današnjem ubrzanom svijetu još imaju blagodat i vrijeme...

13.11.2025. // Otvaranja:107

Opširnije

65. Ideja za osobnu održivost: Upotreba poklopaca tijekom kuhanja

Kuhanje je proces pripreme različitih vrsta jela (hrane) i toplih napitaka (primjerice kave, čaja, cappuccina, vruće čokolade) pomoću topline. Postoji li u vašem kućanstvu navika svakodnevnog kuhanja različitih v...

10.11.2025. // Otvaranja:164

Opširnije

64. Ideja za osobnu održivost: Izbjegavanje pretpostavki

Jel izbjegavanje pretpostavki o različitim životnim situacijama vaš uobičajeni modus operandi (način djelovanja)? Ili za svaku životnu situaciju o kojoj razmišljate, razvijate i izvodite "milijon različitih...

07.11.2025. // Otvaranja:136

Opširnije

63. Ideja za osobnu održivost: Život u sadašnjosti, u sadašnjem trenutku

Živite li u sadašnjosti odnosno u sadašnjem trenutku? Ako tako živite, kako se osjećate? Ako pak ne živite tako, biste li željeli živjeti na taj način? Prepoznajete li iz vaše perspektive vrijednost...

05.11.2025. // Otvaranja:178

Opširnije

62. Ideja za osobnu održivost: Oslobađanje od nepotrebnih strahova

Poznajete li barem jednog čovjeka u vašem okruženju koji, prema vašem mišljenju, živi bez nepotrebnih strahova u životu? Ako poznajete, što mislite kakav je to čovjek? Ako ga ne poznajete, &sc...

03.11.2025. // Otvaranja:215

Opširnije

61. Ideja za osobnu održivost: Prihvaćanje prošlosti kakva je

Prihvaćate li prošlost kakva je ili se uhvatite u razmišljanju kako ste u prošlosti dosta toga trebali napraviti drugačije? Znate li zapravo koliko u vašem životu razmišljate o pro&scar...

27.10.2025. // Otvaranja:181

Opširnije