Promijeni sebe i promijenio si svoj svijet

 • Reciklirajmo zajedno

  Reciklirajmo zajedno

  Recikliranje je dio nacionalne vizije Udruge kojom se svakom građaninu Republike Hrvatske želi stvoriti mogućnost za odvojeno skupljanje svih vrsta korisnog otpada u domaćinstvu, na mjestu nastanka. S tim ciljem je kreiran inovativan i održiv sustav za odvojeno skupljanje korisnog otpada u lokalnoj zajednici.

  Sustav se temelji na teretnom biciklu koji ima nosivost otpada do 100 kg, a koristi se za besplatnu dostavu i pražnjenje eko kutija „na kućnom pragu". Teretni bicikl ne troši energiju i ne emitira stakleničke plinove. Ovaj sustav je primjenjiv bilo gdje u svijetu te donosi mjerljive okolišne, društvene i ekonomske rezultate.

 • Odgoj i obrazovanje djece i mladih za održivi razvoj

  Odgoj i obrazovanje djece i mladih za održivi razvoj

  Jedan od ključnih dugoročnih ciljeva Udruge je preuzimanje inicijative i kreiranje društva u kojem želimo živjeti i koje želimo ostaviti onima koji dolaze poslije nas.

  Kako bismo ostvarili ovaj cilj, sustavno utječemo na svijest djece i mladih u Republici Hrvatskoj o važnosti njihove odgovornosti za održivi razvoj zajednice.

  Slijedom toga, pokrenuli smo i provodimo programe „Zajedno do održivog razvoja Koprivnice" i „Zajedno za djecu i planet Zemlju".

 • Odgovornost i humanost u fokusu

  Odgovornost i humanost u fokusu

  Odgovornost, humanost, etičnost, znanje, inovativnost i poduzetnost predstavljaju glavna oruđa u ostvarenju naših ciljeva, a ujedno je riječ o temeljnim vrijednostima i principima rada unutar Udruge.

  Jedan od malih koraka na tom tragu je i pokretanje humanitarne akcije „Recikliram → doniram" za djecu s poteškoćama u razvoju. Akcija je pokrenuta u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom „Bolje sutra" grada Koprivnice te partnerima iz javnog i privatnog sektora.

UZOR HR uručio Dječje priručnike za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada za svu djecu u sedam općinskih vrtića

01 Djeca u DV Iskrica Đelekovec proučavaju svoje Dječje priručnike za održivi razvojU tjednu od 22. do 26. svibnja voditeljica programa UZOR-a HRVATSKE Sonja Hlebar uručila je Dječje priručnike za održivi razvoj - Prepoznavanje i razvrstavanje otpada za svu djecu, njih ukupno dvjestotinjak, u sedam općinskih vrtića: DV „Iskrica“ Đelekovec, DV „Ivančica“ Koprivnički Ivanec, DV „Lastavica“ Peteranec, DV „Potočnica“ Sigetec, DV „Leptirić“ Hlebine, DV „Zvončić“ Gola i DV „Zvončica“ Gola.

Novim Dječjim priručnikom za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada UZOR HR želi još više doprinijeti odgoju i obrazovanju djece za održivi razvoj u Republici Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama.

S druge strane, vodstvo tvrtke Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. je prepoznalo ovo potrebno i originalno rješenje iz civilnog sektora. Temeljem toga je odlučilo podržati odgoj i obrazovanje djece za održivi razvoj na temu prepoznavanja i razvrstavanja otpada u dječjim vrtićima s područja jedinica lokalne samouprave (općina) u kojima Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. ima koncesije za sakupljanje otpada.

Kako bi djeca u svakoj prilici znala prepoznavati i razvrstavati otpad, potrebno ih je odgajati i obrazovati od najranije dobi te poticati na željeno ponašanje u vrtićima i osnovnim školama na njima zanimljiv način.

Dječji priručnik za održivi razvoj - Prepoznavanje i razvrstavanje otpada je namijenjen djeci predškolske (od prvih koraka) i školske dobi (do 4. razreda osnovne škole).

Stoga je UZOR-ov cilj da svako dijete predškolske i školske dobi u Republici Hrvatskoj, do 4. razreda osnovne škole, čim prije dobije svoj besplatan primjerak Dječjeg priručnika za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada, kroz partnersku suradnju civilnog, poslovnog i javnog sektora.

02 Djeca u DV Ivančica Koprivnički Ivanec sa svojim Dječjim priručnicima za održivi razvoj

03 Djeca u DV Lastavica Peteranec pregledavaju svoje Dječje priručnike za održivi razvoj

04 Djeca u DV Potočnica Sigetec sa svojim Dječjim priručnicima za održivi razvoj

05 Djeca u DV Leptirić Hlebine sa svojim Dječjim priručnicima za održivi razvoj

06 i 07 Djeca u DV Zvončić i Zvončica Gola proučavaju svoje Dječje priručnike za održivi razvoj