Sjećam se da je djed Vladimir često za obiteljskim stolom znao govoriti o važnosti umjerenosti u svemu što svakodnevno radi. Umjerenost je vidio kao temeljni preduvjet za zdrav, dobar i lijep život.
Svako jutro je obavezno doručkovao i odlazio na radno mjesto u dućan u kojem je godinama bio poslovođa i trgovac. Nakon dolaska kući i ručka uvijek je fizički radio na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, u polju ili u vinogradu. Ranije i laganije je večerao, gledao vijesti i dokumentarne emisije te pravovremeno odlazio na spavanje.
Najčešće je govorio o umjerenosti u jelu i piću te potom o umjerenosti u radu i odmoru. Znao je iz osobnog iskustva da svaka neumjerenost u jelu i piću uzrokuje ozbiljne probavne probleme te da svaka neumjerenost u radu i odmoru dovodi do neravnoteže u organizmu.
Jedna od njegovih dnevnih mjera dobroga zdravlja je bila redovita prehrana sezonski uzgojenom domaćom hranom i odmjerena potrošnja pažljivo odnjegovanih domaćih alkoholnih pića. Ujutro je to bila jedna mala čašica rakije od šljiva "bistrica" i tijekom dana pola litre bistrog, okrepljujućeg vina iz vlastitog vinograda.
Prisjećanjem na dobre djedove opservacije i navike, pokušavam se sjetiti kad sam posljednji put razmišljao o umjerenosti u svemu što radim u današnjem, ubrzanom svijetu? Štoviše, stignem li uopće razmišljati o tome?
Stignete li vi razmišljati o umjerenosti u svemu što radite ili vam je tempo života takav da ne pronalazite vremena za takvo što?
Sagledavajući sve navedeno, kao zalog za osobnu održivost predlažem umjerenost u svemu što volite i što ne volite raditi. Molim rado podijelite s drugima kako uspijevate biti umjereni u onome što volite!