65. Ideja za osobnu održivost: Upotreba poklopaca tijekom kuhanja

Kuhanje je proces pripreme različitih vrsta jela (hrane) i toplih napitaka (primjerice kave, čaja, cappuccina, vruće čokolade) pomoću topline.

Postoji li u vašem kućanstvu navika svakodnevnog kuhanja različitih vrsta jela (hrane) i toplih napitaka? Ako postoji takva navika, koristite li za pripremu hrane i toplih napitaka lonce i lončiće s poklopcima? Ili koristite napredna kuhinjska pomagala poput robota za kuhanje i kuhala za vodu?

Lonac s poklopcem je veća (velika) kuhinjska posuda koja se koristi za kuhanje hrane na štednjaku ili drugom izvoru topline. Sastoji se od lonca (dublje posude s ravnim dnom i obično s dvije ručke sa strane) i poklopca koji se stavlja na vrh lonca kako bi se zadržala toplina, para i arome tijekom kuhanja.

Lončić s poklopcem je mala kuhinjska posuda koja se sastoji od lončića (obično izrađenog od metala ili keramike) i poklopca koji se stavlja na vrh lončića kako bi se zadržala toplina, para i arome tijekom kuhanja ili čuvanja toplog napitka i jednostavnijeg jela.

Poklopac na loncu i lončiću tijekom kuhanja zadržava toplinu i paru, sprečava isparavanje tekućine, pomaže u ujednačenom kuhanju, omogućuje učinkovito, sigurno i ekonomično kuhanje.

Praksa upotrebe poklopaca tijekom kuhanja donosi mjerljivu uštedu potrošnje toplinske energije u kućanstvu koja se danas još uvijek u većoj mjeri dobiva iz neobnovljivih (fosilnih) izvora energije (npr. zemni plin) nego iz obnovljivih izvora energije (npr. sunce, vjetar).

Zato upotrebom poklopaca tijekom kuhanja doprinosimo zadržavanju topline, smanjenju gubitka pare i skraćenju vremena kuhanja, a time izravno doprinosimo smanjenju emisija stakleničkih plinova i zagađenju atmosfere, usporavanju globalnog zagrijavanja, ublažavanju klimatskih promjena i osobnoj održivosti.